Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Aku Dan Cinta

Assalamualaikum wbt.

Cinta..
Menurut definisi dunia. Cinta adalah seks. Cinta adalah berkucupan. Cinta adalah berpegangan tangan. Cinta adalah berhabisan duit kepada pasangan. Cinta adalah keluar berdua-duaan. Cinta adalah melafaz kata-kata indah berlebih-lebihan. Cinta adalah kemaruk, angau, lalai, alpa. Cinta adalah menggadaikan maruah. Cinta adalah jauh daripada Allah SWT, dan melanggar batas-batasNya.
Astaghfirullah. Begitulah cinta yang dipalitkan dengan definisi dunia. Mungkin suatu ketika dahulu aku tergolong dalam kategori cinta di atas. Cinta yang melafazkan kata-kata indah berlebihan. Cinta yang angau. Ya Rabb. Ampunkanlah segala kejahilanku :’(
Tetapi itu definisi cinta yang aku kenal dahulu. Kini, baru ku sedar definisi cinta yang sebenarnya.
“Sekiranya benar cinta, mestilah hendak bersama ke syurga. Apa-apa yang membawa ke neraka, itu bukan cinta namanya”.

Aku mengayuh kehidupan mengejar cinta yang sebenar-benar cinta. Membina satu disiplin untuk menjadikan ia luar biasa. Apab…

Indahnya wanita itu

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

‘Dunia adalah perhiasan semata dan sebaik-baik hiasan adalah Wanita Solehah.’ (HR Muslim)
Subhanallah. Indahnya ciptaan Allah. Indahnya wanita yang tertutup itu.
Sesungguhnya sesuatu yang tertutup itu lebih berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang terdedah. Umpama sebutir permata yang didedahkan untuk perhatian umum dengan permata yang diletakkan dalam satu bekas yang tertutup. Sudah pasti keinginan diri untuk melihat permata yang tersembunyi rapi tentulah melebihi daripada yang terdedah.
Gadisku..
Ayuhlah kita sama2 berhijrah. Hijrah dari segi akhlak. Hijrah dari segi penjagaan aurat. Hijrah dari segi pergaulan. Hijrah luaran dan dalaman.
Sudah2 lah kita pakai baju tak cukup kain tu. Tanamkan sifat malu untuk mendedahkan aurat. Malu lelaki ajnabi melihat aurat kita. Lindungi lah aurat kita. Tutupilah ia. Ingat lah aurat kita bukan untuk tontonan umum. Free2 je kita bagi orang lain tengok an. Ya Allah. Murahnya kita. Sedangkan wa…

Semester Break

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum reader(s) ^_^
Dah agak lama tak update blog. Agak2 berapa bulan ye? 3 bulan? 4 bulan? Wah wah wah! Lama nye. Sepanjang jadi pelajar IPT nie tak sempat pulak nak luangkan masa dengan baby blog nie. *busy* L Ololo cedih le pulak.
Haa. Hari nie sempat update blog sebab Mizah nga cuti sem sekarang nie. Ada banyak masa free. So, daripada duk buang masa buat keje sia2 why not update blog kan. Dah habis satu sem baru nak update ye. Teruk nye :-P
Alhamdulillah, dah habis satu sem Mizah belajar kat UNITEN. Dan Alhamdulillah Mizah dapat ramai kawan2 baru yang sporting gila2. Terutama 6 kanak2 ribena nie. Bella, Dhia, Irfan, Zul, Sol, dan Man. We almost like a family. Love them damn much!
Pasal pelajaran pulak, Alhamdulillah so far dapat catch up. Even ada sikit2 lagi yang tak dapat nak kuasai. Lecturer pulak semua sporting2, baik dan yang paling penting cun melecun. Melting sat bila tengok miss. Wawawawa.
Tapi an, kite rasa takut…

3 Pilihan

Assalamualaikum reader(s) ^_^

Pertama skali nak cakap , SAYA RINDUU SANGAT kat miss blog nie ! Lama betul tak update . Takde idea nak tulis :( huhu

Okeyh ! Back to our topic . 3 pilihan . Apekah itu ??

1. Matrikulasi

2. UiTM
3. UNITEN
Alhamdulillah . Ketiga-tiga permohonan Mizah dapat :) Tapi , Mizah kena buat satu jer pilihan . Matrik ? UiTM ? UNITEN ? Ataupun tiga-tiga ? HAHA . Gila dah tu :P Okey . Sebelum nie da decide tak nak pegi matrik . Saje jer apply takot tak dapat u . Dan sekarang , 2 biji u Mizah dapat . UiTM dan UNITEN . So, lupekan matrik .
Now, UiTM dan UNITEN . UiTM Mizah dapat diploma statistik . Yea ! Memang dulu nak sangat course nie . Tapi bila buat research dan tanya pendapat kawan , course nie kurang sesuai utk Mizah . Memang laa Mizah minat math , tp Mizah kurang minat sikit bab statistik nie . Mizah lebih minat algebra . Ingat nak buat pure math , tapi tak dapat . huh ! so sad ;'(
Takpelaa . Mungkin Allah dah tentukan jalan yang lebih baik buat Mizah . So now tin…

Apa Maksud Disebalik Perkataan HELLO ??

Assalamualaikum . Selamat petang semua .

Haa . Korang tahu tak apa maksud disebalik perkataan HELLO ? Perkataan yang kita semua termasuk Miss M sendiri sering sebut ketika memulakan perbualan di telefon , di blog mahupun mana2 jer . Fyi , maksud HELLO adalah "Wahai Ahli Neraka" .

Mula2 dapat tahu hal nie masa Miss M kat Sabah minggu lepas , ayah saudara Miss M gtaw yang maksud HELLO adalah "Wahai Ahli Neraka" ! HAHH ! Terpaku kejap T_T . Then , tadi Miss M search laa google utk dapatkan lbih informasi pasal hal nie . Ternyata memang btol !

Kat bawah nie petikan dari blog yang Miss M baca tu .
----------------------------------------------------------
Bismillah: Bagaimana anda memulakan ucapan anda di Telipon. Adakah dengan Hello atau dengan Salam? 

Kalau salam, Al-Hamdulillah. Kalau "hello", maka adakah anda mengetahui maksud "hello" ?

"Hello" adalah singkatan dari dua perkataan "Hell Ooo". Yang bermaksud juga "Wahai Ahli N…

Tweet Tweet

Assalamualaikum . hello and hye semua ^_^

uhukk uhukk . haaasssyyeeemm ! ehem . Miss M kurang sihat nie . da 2 3 hari da duk macam nie . wlaupun krg sihat macam nie , tp semangat nak update blog ttp ade . hehe

okey . back to the topic . Tweet Tweet a.k.a Twitter :)

si burung biru
Acctually da lame berhasrat nak buat akaun twitter . tp bila fikir2 balik , buat ape aku buat twitter . ape gune ? tp lepas bace entri kak lyssa , Aku Dah Gila "Tweet" Sampai .... ? wahh ! semangat Miss M tuk buat twitter smakin membara . cewah . haha . tq kak lyssa 
so , semalam , Miss M sign up laa acc twitter . dpt tweet ngn kak lyssa n kak yana . hehe . hepi kejap .
okey2 . malas daa bebel panjang , smpai sini jelaa entri hari nie .
oouh ! lupe pulak . sape ade twitter ? kalau ade , jgn lupe follow Miss M yea . boleh kite borak borak . dan dpt tambah lg kenalan . huhu
klik kat burung comel tu utk follow Miss M

The story of us - second giveaway

assalamualaikum . hello people :)

klik banner utk join .
Miss M tag : Cik Bunny Anys

Tutorial : Cepatkan Loading Blog

assalamualaikum . hello readers :D

cer tgk cer tgk . ada perasan ape2 tak ? alaaa . takkan tak perasan kot . blog Miss M nie da berubah wajah . da semakin comel derr . wink wink . acctually bukan Miss M pun yg edit nie semua . kite tak pandai nk edit comel2 cm nieh :( . blog nie diedit full oleh Adik Mysarah . FREE taw . mmg baik laa adik nie . i like . huhu . kps sesape yg nk edit blog FREE , just pegi blog dia , http://yournights98.blogspot.com/ .

okey . back to the point , hari nie Miss M nak kongsikan kat blogger2 cara utk cepatkan loading blog . memandangkan ada orang komen blog Miss M nie berat , so Miss M guna lah cara nie . kalau nak ringankan blog tuu memang tak boleh laa . yg boleh pun just buang widget . tak nak laa mcm tuu kan . lepas guna cara nie memang terbukti berkesan lah . betul . tak tipu .

okey . lets start :)

 Dashboard > Design > Add Gadget Copy code nie , then save<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js' type…

'Couple' Yang Halal (iluvislam.com)

Indah kan kita bercinta? Indah kan bila kita saling merindu? Indah kan bila kita boleh berpengangan tangan di hadapan semua orang? Indah kan bila kita saling meluangkan masa? Dan indah kan bila semua itu HALAL untuk kita?
“Allah SWT berfirman, “Pasti akan mendapat cinta-Ku orang-orang yang cinta-mencintai karena Aku, saling kunjung-mengunjungi karena Aku, dan saling memberi karena Aku.” (Hadits Qudsi). Cinta tu fitrah, Cinta tu indah. Dan lagi indahnya cinta itu, Bila 'i love you' Lebih-lebih lagi redha Allah dan hubungan yang sah!

Apam . Apam . Apam .

assalamualaikum . hello everyone ;)

rasa boring tahap gaban lah duk kat umah . nak pegi sekolah balik . rindu nak belajar kt sekolah . tadi pegi ambik adik kt sekolah , teringat pulak time aku muda2 dulu . ceeh . muda laa sgt . padahal , baru jer tahun lepas . masa sekolah dulu malas nak pegi sekolah . malas belajar . cikgu bagi homework , tak buat . haa . sekarang nie baru laa rasa nak sekolah balik .

disebabkan boring tahap gaban duk kat umah , terlintas lah di fikiran nak buat apam polkadot . actually , aku kenal apam polkadot nie pun kat facebook KAWAN aku .dia bukak online bisnes jual apam polkadot nie .nampak cute jer bende tuh . so . aku mintak tolong lah dengan abg google nie search resepi nak buat apam polkadot . senang sangat rupenye nak buat apam nie . campak tuh campak nih , jadi lah apam . wah ! ganas betol aku buat kerja . main campak2 jer . haha .

korang nak cuba buat tak ? nah . aku bagi resepi nye :)

Bahan-bahan :

3 biji telur dari peti sejuk275 gm tepung gandum220 gm …

Di sebalik kanta lekap

PENGGUNA kanta lekap perlu pasikan aspek kebersihan diutamakan setiap masa.

Mahu bergaya atau undang bahaya?

KETIKA mula diperkenalkan, kanta lekap tidak lebih daripada pengganti kaca mata. Golongan berkaca mata yang rimas menyarung 'teropong' mereka ini, boleh beralih kepada kanta lekap untuk mencari kelainan biarpun sukar melakukannya kali pertama. Seiring perkembangan bidang optometri dan fesyen, kanta lekap sudah berubah fungsinya. Sekarang, kanta lekap berwarna makin popular digayakan ramai orang - baik golongan selebriti mahupun individu yang teringin tampil berbeza.

Kanta lekap kini sudah dianggap aksesori berbanding fungsi asalnya. Kanta lekap berwarna makin digemari pelbagai peringkat usia dan mudah didapati pada harga murah.

Akibat permintaan tinggi, ada pihak memandang mudah soal penjualan kanta lekap. Menurut prosedur betul, penjualan kanta lekap perlu dilakukan optometris bertauliah yang memeriksa mata pengguna terlebih dulu bagi menentukan kesesuaian penggunaan kan…

Tutorial : Remove Navigation Bar

assalamualaikum . hello readers :)

entri kedua hari nie . Miss M nak ajar korang macam mana nak hilangkan navigation bar .

Log in > Dashboard > Design > Edit HTML Tekan CTRL+F/F3 , cari code nie :
/* Variable definitions Then , copy code nie dan pastekan kat atas code yang korang cari tadi tuu .

#navbar-iframe {
height:0px; visibility:hidden; display:none; }              Tak jadi ? jangan risau jangan risau . try code nie pulak :

#navbar-iframe {
display: none !important; }
 Preview dulu . if nothing error , SAVE jelaa .

kalau jadi klik sini dan sini pulak :)

Tutorial : Smilies at Cbox

assalamualaikum . hello readers :)

now Miss M nak kongsi kat korang , macam mana nak letak smilies yang comel2 kat shoutbox korang . tutorial nie just untuk pengguna cbox .

contoh yang Miss M punyer 

okey . tak nak bebel panjang  . lets start .
 First . Log in Cbox korang dulu . kalau belum daftar , daftar cepat2 kat sini .  Options > Smilies
keluar kotak macam nie kan ?

sekarang . korang klik X . delete semuanya okey .

 okey . da delete semua ? bagus2 . and now , korang just masukkan url smiley yang comel lote tuu . dekat Code dan Alt. code , korang boleh buat ikut suka hati korang . korang boleh masukkan seberapa banyak smiliey yang korang nak . tapi jangan laa terlampau banyak pulak . nanti kang mabuk pulak . haha
 da ciap ? now . tekan SAVE CHANGES sekuat hati korang epp . :)


hasilnya , jadi macam nie . comel kan ?

kalau malas nak cari smiliey , korang boleh jer ambil yang kat bawah nie .

http://i561.photobucket.com/albums/ss52/angelicxmelody/Kawaii%20Smilies/Animation80.gif http://i561.ph…