Skip to main content

Apam . Apam . Apam .

assalamualaikum . hello everyone ;)

rasa boring tahap gaban lah duk kat umah . nak pegi sekolah balik . rindu nak belajar kt sekolah . tadi pegi ambik adik kt sekolah , teringat pulak time aku muda2 dulu . ceeh . muda laa sgt . padahal , baru jer tahun lepas . masa sekolah dulu malas nak pegi sekolah . malas belajar . cikgu bagi homework , tak buat . haa . sekarang nie baru laa rasa nak sekolah balik .

disebabkan boring tahap gaban duk kat umah , terlintas lah di fikiran nak buat apam polkadot . actually , aku kenal apam polkadot nie pun kat facebook KAWAN aku . dia bukak online bisnes jual apam polkadot nie . nampak cute jer bende tuh . so . aku mintak tolong lah dengan abg google nie search resepi nak buat apam polkadot . senang sangat rupenye nak buat apam nie . campak tuh campak nih , jadi lah apam . wah ! ganas betol aku buat kerja . main campak2 jer . haha .

korang nak cuba buat tak ? nah . aku bagi resepi nye :)

Bahan-bahan :

  • 3 biji telur dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar/ susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
  • pewarna

Cara-cara :


  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul pada kelajuan maxima selama 6-8 minit .
  2. Bahagikan kpd beberapa bahagian . kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan .
  3. Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag .
  4. Picitkan adunan ke dalam paper cup .
  5. Picitkan filling secukupnya .
  6. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh .
  7. Last skali dot-dot kan dengan warna pilihan . Kemudian kukus dalam api sederhana selama 10-15 minit .



dah lah . tak nak bebel panjang . jom tengok hasil tangan Miss M .

sebelum masak .

angry bird ^_^

tadaa . da masak pun . ladybug 


for my nenek , TOKMI ♥ 

* okey . da abis baca kan3 ? ape kata korang tolong Miss M like pic Miss M kat sini . makasih :)

Comments