Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

Apa beza "lipstick", 'lip gloss" dan "lip cream".

Sebagai seorang wanita, korang mesti pernah dengar/terbiasa/familiar dengan produk bibir seperti lipstick, lip gloss atau lip balm kan? Sesetengah wanita mesti sudah dapat hadam dah kegunaan produk-produk bibir tersebut. Tapiiii, jujur saya kata kan masih ramai lagi yang kurang jelas tentang fungsi produk-produk tersebut. Ada yang menganggap lipstick dengan lip gloss tu sama saja! Oppss! Jangan keliru dengan term-term tersebut. Jom kenali perbezaan antara lip balm, lip gloss, lip butter, lipstick, lip cream dan lip liner.

1. Lip balm
Lip balm didatangkan dengan bermacam-macam bentuk, ada yang berbentuk seperti lipstick, ada yang berbentuk krim dan cair. Ia berfungsi untuk merawat bibir yang kering dan pecah dan menjaga kelembapan bibir. Lip balm tidak memiliki warna ketika diaplikasikan.


Bibir merupakan bahagian yang sangat sensitif dan mudah iritasi kerana lapisan kulitnya yang sangat nipis. Oleh itu, bacalah sebaik-baiknya kandungan yang terdapat dalam produk tersebut sebelum membel…

It's someone's birthday

Knowing you is the best part in my life. Every moment of my life is so special for me, because I have a wonderful, caring and truly special person by my side. Your love makes every day of my life so warm and sunny. My sunshine, thank you for supporting me and cheering me up when I am down. You are a true gift of Allah to me In Sha Allah. Happy birthday, Saiful

Hye! It's April

Assalamualaikum wbt and hye.

Sedar tak sedar dah bulan April dah kita. Lagi dua bulan dah nak masuk Ramadhan. Semoga sampai lah ke Ramadhan tahun ni. In Sha Allah. Ni haa ceq nak kongsi dengan hampa suma acah-acah "favorite things" untuk bulan April ni. Haaa excited dak?

Favorite movie/drama

Descendants of the Sun. Drama Korea lagi. Haha. Drama Korea yang baru ditanyangkan di KBS. Kawan-kawan ramai duk suggest suruh tengok cerita ni. Diorang kata best! Sebab ada Joong Ki maybe. Huh! Okay memandangkan semester ni tak banyak kelas dan banyak masa-masa terluang, kita layan lah drama ni okay.

Favorite book


Wahh apa itu henshin? Bunyi macam Jepun je kan. Seperti yang diberitahu oleh blogger Aiman Banna, Henshin bermaksud hijrah atau berubah. Bagi saya kehidupan adalah sebuah perjalanan. Dan setiap perjalanan harus dihiasi dengan penghijrahan. A good start up for my April actually.
Semoga buku ini bermanfaat dan dapat membuka hati saya untuk sentiasa berpegang pada jalan Allah, deng…

Selamat Tinggal Muka Berjerawat

Assalamualaikum wbt.

Hai. Kat bawah ni saya



Dulu selalu kena perli. "Eh apa kat dahi kau tu?" "Haha jururawat kat muka!" "Eeeuuu geli nya kat dahi awak tu." Ayat-ayat tu dah sebati dah. Telinga ni kadang sakit jugak nak mendengarnya. Sampai satu tahap orang yang paling rapat dengan saya pun cakap "Eh kau ni memang tak reti jaga muka eh? Tula aku cakap buat niiii tak nak dengar." Hmm. Sentap mak ngahh. Tapi terpaksa kuatkan hati taknak stress-stress. Lagi stress kang lagi bertambah "jururawat" kat muka tu.
Jujur saya cakap, bukan saya tak kisah langsung kat muka saya. Banyak alternatif yang saya cari untuk rawat muka saya ni. Dari rawatan tradisional sampailah rawatan moden. Ada yang cadang letak serbuk kulit kayu manis kat jerawat tu. Dah berbulan amalkan masih tak ada kesan. Dah pernah cuba rawatan kat spa, tapi masih sama. Kadang tu makin teruk.
Kawan ada cadangkan pakai satu jenis produk 'skincare' ni dari oversea. Pada awal…

Get Inspired

Assalamualaikum wbt and hye people!
It has been a while since I updated my entries. Oh well I am a third year accounting student. Perhaps you know how crazy I am to go through these semesters.
Get inspired!
Have you ever feel like “How cool that person. I want to be like her!” “You are very talented person. How can I be like you?” I believe that kind of thought always comes across our mind or perhaps you ever feel it once, right?
Why you feel it? I’m not one to say that we felt it just because there is something inside you that you didn't like and you try to change, thus you try to be like others. I’m not saying it is false. Definitely not. But you need to know there are more beautiful things that you have inside. You may be dislike it, but believe me there are a thousands of people out there who want to be like you. You are the one of kind. So, for me the best inspiration is YOURSELF, but then you can get inspired from others.
Bear in mind, the only reason to get inspired from o…